середа, 23 вересня 2015 р.

Про користь гарбуза

Гарбуз додасть сил, вилікує людину, підвищить настрій, позбавить від депресії.
Раніше римляни і стародавні греки робили з гарбуза пляшки для води та вина. А в наші дні гарбуз вважається корисним делікатесом!
Гарбуз - корисний продукт, який цінують у всьому світі. Наприкінці жовтня в Голландії по вулицях міст тролі везуть на візках величезні плоди різних відтінків: від блідо-зелених до яскраво-помаранчевих. В Америці в цей же час проходить святкування Хеллоуїна. Австрія славиться тим, що з гарбуза кулінари можуть зробити все - від бісквітів до косметики.
Користь гарбуза 

Гарбуз - переможець серед овочів за вмістом заліза. У гарбузі містяться вітаміни групи В, C, E, D, РР, а також такий рідкісний вітамін T, який впливає на обмінні процеси в організмі. Лікарі радять споживати якомога більше страв з гарбуза, щоб захистити себе від такої хвороби, як пієлонефрит. Корисний гарбуз і гіпертонікам.
Завдяки вітаміну А гарбуз стане в пригоді при загоєнні ран, виразок та опіків. Для цього прикладайте розтертий м'якуш цієї ягоди у вигляді компресу на на 2-3 години вранці і на ніч - до ранку.
Гарбуз виводить токсини, надлишки холестерину і шлаки завдяки вмісту пектинових волокон. 
Корисні властивості має також гарбузове насіння. У ньому є білок, клітковина, залізо, мідь, магній, марганець і фосфор, а також амінокислоти: аргінін і глутамінова кислота.У них також міститься цинк, кальцій, калій, фолієва кислота, селен, і ніацин. Гарбузове насіння також містить ліноленову кислоту, яка зміцнює артерії. Застосування гарбузового насіння після їжі дозволить поліпшити роботу шлунково-кишкового тракту.
Гарбузове насіння буде також дуже корисним при нестачі заліза, магнію, цинку. У Китаї його вважають засобом від депресії.

Гарбузове насіння проти вугрів. 


Завдяки цинку поліпшується стан шкіри при вугрової висипки, оскільки при вуграх рівень цього мікроелемента в організмі знижується. Необхідно в день з'їдати по 50-60 зерен.

Гарбузове насіння проти глистів

Відома протигельмінтна властивість гарбузового насіння. У ньому є амінокислота - кукурбітин - глистова отрута, яка нешкідливий для людини. Враховуючи те, що близько 50% людей ходить з паразитами в жовчному міхурі, то з'їсти насіння буде дуже корисним. Щоб позбутися від глистів, три дні з'їдайте на сніданок 100г гарбузового насіння, запиваючи їх рідиною.

Користь гарбузового соку


1. Завдяки вмісту калію, гарбузовий сік допомагає вивести зайву воду з організму. Бажаєте усунути набряки або нормалізувати роботу кишечника? Приготуйте собі склянку свіжого гарбузового соку. Це відмінний сечогінний і проносний засіб, причому без жодних побічних ефектів.
2. У гарбузовому соку міститься вітамін - Т, який допомагає зупинити кровотечу. Сік необхідний тим, хто страждає кровоточивістю, наприклад, ясен.
3. Гарбуз корисний для всіх, хто хоче «підживити» очі і поліпшити зір. А все завдяки вітаміну А. Гарбузовий сік добре поєднується з морквяним і яблучним. Розводити його слід в пропорції 1:1:1. Пийте гарбузовий сік по склянці: краще вранці і вдень за 30-40 хв перед їжею.

Протипоказання до гарбуза



Гарбуз - нейтральний овоч, тому протипоказань, крім індивідуальної нестерпності, немає.

До цього часу немає єдиної думки про походження гарбуза. Одні вчені вважають, що батьківщиною гарбуза була Америка, інші, що завезена ця культура з Китаю, де її культивували при імператорському дворі.
Гарбуз дуже смачний і корисний овоч, який містить велику кількість каротину і вітамінів. У м'якоті гарбуза міститься дуже багато цінного для дитячого організму вітаміну D, який підсилює життєдіяльність і прискорює ріст дітей. Клітковину цього овоча легко засвоює навіть ослаблений організм, ось тому страви з гарбуза рекомендують для лікувального та профілактичного харчування. Оскільки в гарбузі багато солей міді, заліза і фосфору, які позитивно впливають на процес кровотворення в організмі, вживання його рекомендовано як профілактика недокрів'я і атеросклерозу.
Корисний гарбуз також при захворюванні печінки і нирок. Гарбуз відмінний регулятор травлення і за рахунок великого вмісту пектину сприяє виведенню холестерину з організму.
З органічних кислот в гарбузі міститься переважно яблучна кислота. У ній достатню кількість цукристих речовин: глюкоза, фруктоза, сахароза, причому 2 / 3 сумарного вмісту цукристих сполук становить глюкоза.
Гарбуз - справжня скринька мінеральних сполук. Він містить у достатній кількості кальцій, калій, фосфор, залізо, мідь, фтор і цинк. У гарбузовій м'якушці дуже багато каротину, вітамінів С, групи В та інших корисних для організму речовин, які позитивно впливають на функцію кишечника з послаблюючим ефектом, в той же час це дуже хороший сечогінний засіб.

Страви з гарбуза рекомендують включати в раціон хворим на гепатит і холецистит, а так само людям з жовчнокам'яною хворобою, хронічним колітом і ентероколітами в стадії загострення, із захворюваннями серцево-судинної системи (гіпертонія, атеросклероз із недостатністю кровообігу), з гострими і хронічними нефритами та пієлонефритами . Гарбуз рекомендується для вживання вагітним жінкам як природний протиблювотний засіб. Його вживають при «морській хворобі».

Для лікування нирок вживають не сам м'якуш, а свіжовичавлений сік з сирого гарбуза - по півсклянки на добу. Сік гарбуза має заспокійливий ефект, покращує сон.

Страви з гарбуза бажано вживати тим, хто переніс захворювання на вірусний гепатит А, у зв'язку з тим, що біологічно-активні речовини, які містяться в м'якушці сприяють відновленню активної антиоксидантної функції печінки.
Вживаючи страви з гарбуза протягом тривалого часу можна домогтися виведення зайвої рідини з організму. 

В Індії гарбуз використовується для лікування туберкульозу. Доведено, що водний екстракт плоду цього овоча в розведенні 1:10000 перешкоджає розмноженню туберкульозної палички.

Страви з гарбуза
Гарбуз печений
Стиглий гарбуз розрізають і видаляють з нього волокна і насіння, не знімаючи при цьому шкірку і запікають у духовці до готовності. Подають охолодженим з молоком або вершками з цукром або медом. Гарбуз при приготуванні в духовці можна 2-3 рази полити розтопленим маслом і подавати гарячим.

Гарбуз, запечений в горщику
Гарбуз очищають і ріжуть невеликими шматочками, пересипають цукром, ваніліном і залишають на кілька хвилин. Горщик змащують маслом і кладуть в нього гарбуз, заливають вершками і ставлять у духовку. Час приготування - одна година, після чого горщик з гарбузом виймають і охолоджують. Краще вживати в охолодженому вигляді.

Кисіль із гарбуза
Гарбуз очищають і труть на дрібній тертці. Картопляний крохмаль розводять холодним молоком і виливають у гаряче молоко, перемішуючи, доводять до кипіння. Додають за смаком ваніль, цукор, трохи солі, потертий гарбуз. Все перемішують і доводять до кипіння. Розливають і охолоджують.
Для приготування необхідно: 500 г гарбуза, 0,5 л молока, 3 ст. ложки цукру, 1,5 ст. ложки картопляного крохмалю, сіль і ванільний цукор за смаком.

1 коментар: