пʼятниця, 25 грудня 2015 р.

ЗАСІДАННЯ КЛУБУ «ЗДОРОВЕНЬКІ БУЛИ»
ТЕМА. Музикотерапія. Су-Джок терапія
МЕТА: ознайомити учнів  та батьків з музикотерапією та Су – Джок терапією . Розширювати уявлення  про здоровий спосіб життя. Розвивати здатність учня застосовувати в умовах конкретної ситуації  вказані вище терапії. Виховувати турботливе ставлення до особистого здоров’я та здоров’я інших людей; бажання бути щасливим.

ОБЛАДНАННЯ: комп’ютер, проектор,  логотип клубу (емблема), мультимедійна презентація; музичні твори видатних класиків, набір масажерів Су – Джок, горіхи, прості олівці.
ФОРМА ПРОВЕДЕННЯ: круглий стіл 
МІСЦЕ ПРОВЕДЕННЯ: класна кімната
ВІДПОВІДАЛЬНИЙ ЗА ПРОВЕДЕННЯ: класний керівник 6-го класу.
ПЕРЕБІГ ЗАХОДУ
ВСТУП
Оголошення теми
Музична заставка
Ведучий. Здоровенькі були , шановні гості,  я рада вас вітати!
-         Сьогодні на нашому занятті ви познайомитеся з музикотерапією та  
Су-Джок терапією.
ОСНОВНА ЧАСТИНА
1.     Перегляд презентації та прослуховування творів видатних класиків
Музикотерапія — один із засобів підви­щення соціальної активності, комунікативних здібностей особистості, її адекватної соціалі­зації в суспільстві.
До музичної класики належать не лише видатні твори композиторів минулого, а й кращі зразки музики XX ст. твори композиторів, чия творчість отримала світове визнання (К. Дебюссі, М. Равель, Я. Сибеліус, Р. Штраус, Б. Барток, І. Стравінський, С. Прокоф'єв, Д. Шостакович та ін.). Твори відомих українських композиторів М. Скорика, М. Колеси, Л. Людкевича, Л. Реввуцького, А. Кос - Анатольського вважаються українською музичною класикою.
Особливу дбайливість і ентузіазм проявляють в наш час спеціалісти і меломани на Заходів щодо проблем музичної терапії засобами класичної музики. Музична терапія широко використовується з метою надання соціально-психологічної допомоги та підтримки тим, хто відчуває самотність, невпевненість в собі, закомплексованість, я к профілактика ряду соматичних захворювань, а також як засіб полегшення страждань, реабілітації після перенесених захворювань чи травм.
Спеціалістами доведено, що від дратівливості неврозів допомагає музика Чайковського. Від мігрені - "Весняна пісня" Мендельсона, "Гуморески" Дворжака, "Американець в Парижі", Гершвіна. Головну біль знімає "Полонез" Огінського, нормалізує сон - сюїта "Пер Гюнт" Гріча.
Кров'яний тиск і серцеву діяльність нормалізує "Весільний марш" Мендельсона. Піднімає настрій і позбавляє від депресії - джаз, блюз, соул, каліпсо, реччі
 ВПЛИВ МУЗИКИ
Проведено тисячі експериментів на рослинах, тваринах і людях, які доводять вплив звуку на живий організм. Мімоза і петунія від мажорних мелодій ростуть набагато швидше і розцвітають на два тижні раніше від встановленого терміну. Під впливом класичної музики корови дають більше молока. У собак-пінчерів кров'яний тиск залежно від мелодії може змінюватись на 70 мм ртутного стовпчика.
Слухаючи звуки природи, ми одержуємо величезний заряд енергії, відчуваємо підйом духовних і фізичних сил, збільшується творчий потенціал. Навіть нетривале прослуховування звуків природи здатне відвернути людину від важких думок і повсякденної суєти.
Найбільш корисною для здоров'я фахівці вважають музику Моцарта. Його твори універсальні: їх рекомендують для зняття стресу, ефективного засвоєння навчального матеріалу, від головного болю, а також під час відновлювального періоду, наприклад, після екстремальних ситуацій. Причому лікувальний ефект мають усі твори Моцарта. Це явище одержало назву ефекту Моцарта.
Таємницю цілющих властивостей музики Вольфганга Амадея Моцарта підтвердив Альфред Томатіс, лікар-отоларинголог, член французької академії медичних наук. Досліджуючи особливості роботи мозку людини, він з'ясував: прослуховування високочастотних звуків - 5000-8000 Гц - активізує мозкову діяльність, поліпшує пам'ять, стимулює процеси мислення. Ці вібрації ніби живлять наш мозок, а разом з ним і все тіло. Аналізуючи музику різних композиторів, Альфред Томатіс дійшов висновку, що твори Моцарта містять найбільшу кількість потрібних частот. Він також виявив, що саме їх в основному чує дитина в період внутрішньоутробного розвитку. Змоделювавши подібний фон, він давав слухати записи дітям різного віку і з різними вадами розвитку - їхнє самопочуття поліпшувалося. Річ у тім, що високочастотні коливання пробуджують відчуття архаїчного зв'язку з матір'ю, дають людині відчуття захищеності, цілісності і благополуччя.
Регулярні заняття музикою поліпшують пам’ять і стимулюють розумовий розвиток дітей, стверджують канадські вчені. Автори роботи заявляють також, що їм вдалося отримати перші докази існування зв’язку між заняттями музикою та вмінням концентрувати увагу.
Через рік після початку занять діти показували більш високі результати в тестах на пам’ять, пов’язаних з такими показниками загального інтелектуального розвитку, як письменність, математичне мислення та рівень IQ. Дані тестів підтверджуються також результатами сканування мозку.
Але ж не всяка музика сприятливо впливає на організм людини.
Сьогодні уяву підлітків і молоді полонить музика масової культури (рок, реп, поп та ін.). Під час перегляду чергового відеокліпу поєднання мерехтливого зображення (кольорів, образів, сцен) з гучною ритмічною музикою епохи НТР допомагає "втекти" від буденності, опинитися в іншій "уявній" реальності. Однак спеціалісти переконливо доводять, що сучасна музика не завжди позитивно впливає на емоційну сферу підростаючої особистості. Цей жанр мистецтва може викликати т/ж спрощених емоційних станів, посилення агресивності.
У науково-експериментальних працях вітчизняних учених доведено статистично-достовірні порушення ряду психічних функцій під дією року (об'єми короткочасної пам'яті. Зниження рівня зрозумілого спілкування, виникнення почуття роздратованості і туги, зниження писемної продуктивності, виникнення почуття тяжкості) з паралельним порушенням ЕЕГ характеристик мозку.
ВИСНОВКИ
Цілющий вплив музики на організм людини був помічений ще на зорі цивілізації. Містичними легендами пояснювалось покращення самопочуття та настрою, зменшення болісних відчуттів, страху, повернення людині бадьорості, енергії під дією зачаровуючих звуків музики.
Музика впливає на організм людини різнобічне. За даними науковців медичного центру "Ленц" (м. Москва) та Дитячого Центру лікування в результаті численних досліджень виявлено, що під впливом музики, яка відповідає функціональному станові організму, такі психічні процеси, як пам'ять та орієнтація, покращуються на 45-50%, а увагу - на 25-30%. Музика активізує розумові здібності, а також працездатність та зосередженість, здатна розвивати та підвищувати інтелект людини. Звукові вібрації стимулюють кровообіг, емоційний тонус. Під дією ритму активізується дихання, збільшується вентиляція легенів. Дослідження підтверджують фізіологічну гіпотезу музикотерапії поєднання ритму музики з біоритмікою людини.
На мою думку, важливо використовувати цілющі впливи музики для зміцнення психічного здоров'я людини на ранніх етапах її життя. Адже музика здатна допомагати молодій людині зрозуміти навколишню дійсність, красу природи, довершеність поезії, живопису, театру, історії свого народу, виступаючи специфічним генератором ціннісного ставлення до світу, оскільки справжні естетичні враження, насолоду від зустрічі з медичним мистецтвом дістає лише той, хто вміє уважно слухати, переживати, розмірковувати над почутим. Отож необхідно змалку привчати дітей до роботи розуму і душі, збагачувати їхній досвід спілкування з музичними творами.
Як довели вчені-психологи, систематичні заняття музикою у віці від 5 до 15 років дозволяють значно підняти IQ, тобто інтелектуальний потенціал людини, краще розвинути пам'ять, аналітичні здібності, орієнтацію, не кажучи вже про позитивну корекцію нервової системи. В більшості передових європейських країнах, як і за океаном уроки музики, спів, гра на інструментах належать до обов'язкового елементу виховання, оскільки музика найбільш сильніший емоційний вплив на дитину. Крім того, під час слухання музики регулюються фізіологічні процеси в організмі, стимулюється м'язова активність, підвищується загальний тонус організму, покращується мовленнєва та рухова активність. Впливає музичне мистецтво і на психіку, соматику, душевний стан людини, що стало основою виникнення музикотерапії. Музикотерапія складається з творчої та рецептивної діяльності. Яка пов'язана зі сферою емоційних, етичних і естетичних відчуттів, пізнанням та спрямованістю інтересів особистості.


2.     Використання Су-Джок терапії.
(Перегляд презентації та виконання практичних завдань)
Тіло людини – це форма життя, яка являється маленьким,
добре влагодженим Всесвітом 
                                                   Пак Дже Ву                                                                                            
    Усі ми знаємо, що немає в людини більшої цінності, ніж здоров’я. З давніх-давен відомо гасло: „Твоє здоров’я – в твоїх руках”, то ж пріоритетним завданням суспільства, родини та навчального закладу є збереження, формування та зміцнення здоров'я кожного .        
        Нетрадиційні методи впливу  стають перспективним засобом корекційно-розвивальної роботи з дітьми.         
     Таким чином, терапевтичні можливості нетрадиційної медицини сприяють створенню умов для всебічного розвитку дітей та корекції  їх зору.
         На сьогоднішній день відомо чимало методів нетрадиційного впливу. Можна використовувати  елементи Су-Джок терапії, яка є високоефективною, безпечною  та простою.
Це один із найкращих методів самодопомоги, який існує на сьогоднішній день. За допомогою кульок та кілець Су-Джок зручно масажувати пальці, долоні, стопи в цілях благотворного впливу на весь організм. Що дозволяє збільшити потенціальний енергетичний рівень дитини, збагачує його знання про власне тіло, розвиває тактильні відчуття.
   Отже, застосування Су Джок терапії сприяє руховій активності м'язів, корекційно-відновлювальній роботі, підвищує   фізичну і розумову працездатність.

Метод Су-Джок терапії був створений професором із Південної Кореї Пак Дже Ву у 1986 році. Ця лікувальна система походить з давньої Традиційної  Східної медицини, але актуальна, ефективна і сьогодні.
Су Джок соответствие стопыСу Джок соответствие кистиПак Дже Ву зробив великий крок у розвитку   рефлексотерпіїї.
Су-Джок  терапія («Су» - означає кисть, «Джок» - стопа) – стимуляція певних точок, які розташовані в області кистей рук і стоп  людини, різними маніпуляціями.
Кисті та стопи повторюють будову нашого тіла, тому можна визначити точки та зони, які необхідно стимулювати.
Стимулювати певні точки  можна різними методами (насінням, масажними м’ячиками,  еластичним кільцем, пальцевим тиском).
 Системи відповідності кистей рук і стоп – це пульт дистанційного управління здоров’ям людини.
           Актуальність використання Су – Джок терапії
впливає на формування предметно-практичної   діяльності у дітей з порушенням зору;
-         зняття болю і втоми
-         поліпшення кровообігу
-         рефлексотерапія
-         масаж
-         захворювання опорно-рухового апарату;
-         підвищує рівень зорового сприйняття;
                 Прийоми   Су-Джок терапії:
• масаж “ колючою кулькою” Су – Джок
• масаж еластичним кільцем
• масаж  гумовим м’ячиком з шипами
• кочення твердого м’ячика по зовнішні та внутрішній стороні кисті
• колові рухи по долонях
• прямолінійні рухи по долонях
• спіралевидні рухи по долоні ( від кінчиків пальців до зап’ястка )
• розтирання ( циркулярне, граблеподібне, кругове)
• погладжування (легке, прямолінійне, зигзагоподібне)
• легке поколювання подушечок пальців.
Практичні вправи із використанням Су-джок-терапії
1.     1Масаж „колючою кулькою” Су Джок
                                                                                                   

2.     Масаж еластичним кільцем Су Джок
          Пружинні кільця надіваються на пальчики дитини і прокочуються по них, масажуючи кожен палець по 3 рази до появи відчуття тепла. 
2       

3.     Масаж гумовим м’ячиком
4.     Масаж шишками, горіхами, каштанами
Вправа «Білка»
Руда білка, з гілки

5.     Насіннєва Су-Джок терапія
Використання різних видів насіння
при виконанні таких завдань:
• сортування насіння
• викладання насінням по контуру
• обстежування та порівняння насіння
• самомасаж кистей і пальців рук, стоп з використанням “сухого басейну”

6.     Самомасаж і масаж кистей і пальців рук з використанням
”сухого басейну”                        

Велика Любов Природи до Людини, її Дух, мають бути донесені в людські серця та розуму, і тоді люди можуть бути  здоровими, використовуючи цю систему
Пак Дже Ву       
Су-джок семянотерапія: підбір насіння

1. Су-джок терапія з урахуванням способу вегетації і поширення насіння.
Спосіб поширення насіння, так само може мати значення у визначенні системи подібності і подальшого лікування.
Насіння деяких рослин розсіюються по повітрю, несучі вітром. У їх будові  є «парашутики» (характерно для кульбаби), «крильця» (у ясена і клена), пушинки (тополя). Є рослини - перекотиполе. Насіння таких «рухливих» рослин добре застосовувати в су-джок лікуванні захворювань суглобової і м'язової сфери, зв'язок, так як для суглобів так само характерна рухливість.
Насіння стручкових рослин, здатних розкриватися при дозріванні, можна використовувати при захворюваннях, в клінічній картині яких присутні спазми (дискінезія жовчного міхура, хворобливі менструації, ниркова колька).
2. Су-джок семянотерапия з урахуванням періодів спокою і періодів активності насіння.
Більшість насіння рослин мають період спокою - часовий проміжок, коли насіння перебувають у латентному, чи не пророслому стані, і період життєвої активності, коли вони готові проростати, давати початок новій рослині.
Враховуючи цю обставину можна спробувати лікувати хронічні хвороби насінням, що знаходяться в періоді спокою, а гострі стани - активними (пророслими або поростають) насінням.
3. Облік принципу будови в підборів насіння для су-джок терапії.
Насіння рослин, що відносяться до голонасінних (до них в основному відносяться хвойні), слід застосовувати для лікування хронічних захворювань. Насіння рослин, що відносяться до дводольних (бобові) - ефективні в су-джок терапії гострих захворювань, насіння однодольних (лілейні, злакові) - застосовуються з метою загальної гармонізації функцій організму.
При іншому підході підбору, насіння деревних рослин застосовуються для лікування хронічних станів, а трави - при гострих захворюваннях.
Використання внутрішніх лікарських властивостей рослин для су-джок семянотерапіі
Враховуючи те, що насіння містить в собі детальну інформацію про все в  рослині, в су-джок терапії можна використовувати накопичені століттями знаннями про його цілющі властивості (фототерапії).
Так, насіння кавуна, петрушки і дині, при застосуванні в системі су-джок відповідності ниркам будуть сприяти виникненню сечогінний і протизапальний ефектів. Насіння глоду (відомого в кардіології засоби) при аплікації на зони відповідності серцю нормалізують серцеву діяльність, усуваючи її функціональні розлади і відновлюючи ритм серця (антиаритмічний ефект).
Прикладання ж глоду на область відповідності головного мозку, надає загальну заспокійливу дію. Стимуляція насінням китайського лимонника або женьшеню зон су-джок відповідності головного мозку, навпаки сприятиме активізації, підвищенню працездатності, зняттю розумової та фізичної втоми. Якщо ж ці насіння помістити на область проекції довгастого мозку, стимулюючий вплив поширитися на серцево-судинний і дихальний центри нервової регуляції.
Травневий конвалія, будучи сировиною для виробництва серцевих глікозидів, при аплікації насіння на точки су-джок відповідності серцю, ефективний у лікуванні легких форм хвороби ХСН (хронічної серцевої недостатності). Насіння чорниці та черемхи можна використовувати при терапії розладів кишечника, діареї (так як вони володіють потужними терпкими властивостями.
Насіння кропу і кмину застосовують як вітрогонних і спазмолітичних засобів при метеоризмі. Кінський каштан показаний як масажера зон-проекцій варикозному розширених вен. При цьому масаж необхідно проводити послідовно по напрямку від периферії до центру, активізуючи венозний відтік.
Су-джок: семянотерапия - принцип подібності
Органи і частини людського тіла розрізняються за формою, що може служити вказівкою у су-джок семянотерапіі їх насінням подібної форми.
Наприклад, кінцівки, ніс, губи, кишечник - мають округлу форму. Нирки і шлунок - бобовидную, матка і жовчний міхур - форму груші, підшлункова залоза - по виду нагадує гроно. Відповідно для су-джок терапії при хворобах очей можна використовувати насіння, що мають круглу форму - чорний перець, горох. Для лікування нирок - бобовідние насіння квасолі (особливо червоно-бордовою квасолі подібної ниркам так само і за кольором), при серцевих хворобах підходять насіння калини червоної (форма - «сердечко»), гречки або гарбуза. Підшлункова залоза добре лікуватися виноградними кісточками (виноград - кетяг), при хворобах головного мозку можна проводити масаж су-джок зон відповідності волоським горіхом, форма шкаралупи якого схожа на півкулі головного мозку.
Якщо використовувати принцип не тільки подоби форми насіння, але і подоби форми дорослої рослини, то стеблами і насінням  злакових, гвоздики, що мають зчленування стеблинок, що нагадують суглоби, можна використовувати в су-джок терапії при захворюваннях суглобів. Існують рослини (плауни) стеблинки яких дуже схожі на хребет - відповідно стебла і насіння цих рослин будуть ефективні в лікуванні хребта і грудної клітки.
Слідуючи правилу гомо-взаємодій, рослини, з яких виділяється білий молочний сік, у вигляді насіння можуть застосовуватися для збільшення виділення молока у годуючих жінок. Якщо сік рослини жовтий (подібний жовчі), його насіння можна застосовувати для лікування печінки і су-джок терапії жовчного міхура.
Насіння, що містять багато густого соку (насіння льону) можуть бути використані в лікуванні запальних процесів, що проявляються утворенням слизу (бронхіт, нежить, деякі форми гастриту). Ягоди глоду, горобини, калини виростають гронами, що нагадують за своєю формою тромб. Відповідно до су-джок принципами подібності насіння цих ягід можна застосовувати для лікування хвороб, пов'язаних з підвищеним згортанням крові, в лікуванні та профілактиці тромбоутворення. При стенокардії насіння прикріплюють на зони су-джок відповідності серцю, при утворенні тромбу і ішемічному інсульті - на зони проекцій головного мозку.
Помічено, що плоди обліпихи, журавлини, брусниці добре переносять холод, а їх властивості практично не змінюються на морозі. Відповідно, насіння (ягоди) цих рослин будуть ефективні при су-джок лікуванні простудних захворюваннях. Насіння шипшини прикріплюють на су-джок зону відповідності грудині при різних порушеннях кровотворення, хворобах крові, що супроводжуються порушенням згортання. Шипшина ефективний при гепатитах і як жовчогінний засіб (насіння поміщають на проекції печінки і жовчного міхура). При холестазі (застої жовчі) також застосовують насіння вівса.
Насіння граната покращують слух і зір. Насіння рису корисні при бронхіальній астмі і хронічних бронхітах, ячмінь - при подагрі і геморої, насіння льону застосовують при зубному болю і запорах, насіння нагідок - при очних запаленнях, тромбофлебітах, гороху - при сечокам'яній хворобі і анемії, кукурудзи - при епілепсії і цукровому діабеті .
ЗАКЛЮЧНА ЧАСТИНА
Нажаль час нашого засідання вичерпано. Більше інформації шукайте на нашому блозі. Перегляд блогу. Адреса http://veseleclub.blogspot.com/
БУДЬТЕ  ЗДОРОВІ!

http://massage.ru/sites/all/files/user1/articles/pimiigjqhl4.jpghttp://massage.ru/sites/all/files/user1/articles/it1xoqjyamk.jpg

1 коментар:

  1. Дуже сподобалася публікація. Особливо Су-джок терапія. Дякую авторові блогу!

    ВідповістиВидалити