середа, 12 серпня 2015 р.

Насіння: розвінчуємо міфи

       Насіння вважається російським національним продуктом. Проте в Росію воно потрапило з Північної Америки лише в XVIII столітті. Існує ще один міф про те, що насіння є причиною апендициту, проте хірурги і гастроентерологи так не вважають. 

Насіння, як і багато горіхів, містить білок і велику кількість жиру. Правда, жир, який в ньому міститься, відноситься до омега-3 поліненасичених жирних кислот, вкрай необхідних людському організму. Самостійно в організмі він не виробляється. Жир в насінні рослинний, не містить холестерину, тому в невеликих дозах він корисний. Але при зловживанні насінням відбувається переїдання цих жирів, і плюси обертаються мінусами. У насінні містяться селен, що допомагає боротися з раком, цинк і магній, необхідні для росту волосся, кісткової системи і підтримки нормальної діяльності серцево-судинної системи. У склянці насіння міститься денна норма вітамінів Е і Д.  Насіння - висококалорійний продукт. Калорійність його становить 520 ккал на 100 грамів. Склянка насіння по калорійності еквівалентна порції жирного шашлику, половині буханки білого хліба або плитці шоколаду. Дві склянки насіння - це добовий калораж людини. У день рекомендується вживати всього лише 10-15 зерен.
Найкорисніше - сире насіння. Найбільша кількість корисних речовин міститься в сирих свіжих насінинах. Їх називають "живими консервами" - оболонка дозволяє зберігати всі корисні речовини довгий час. Очищене сире насіння вже піддалося дії повітря, значить, відбулися окислювальні процеси - а окислені жирні кислоти замість користі приносять шкоду.Ще більшої шкоди завдає продукту процес смаження - під впливом високої температури жирні кислоти інтенсивно окислюються і утворюються канцерогенні речовини. Найкорисніше - сире насіння. Найбільша кількість корисних речовин міститься в сирих свіжих насінинах. Їх називають "живими консервами" - оболонка дозволяє зберігати всі корисні речовини довгий час. Очищене сире насіння вже піддалося дії повітря, значить, відбулися окислювальні процеси - а окислені жирні кислоти замість користі приносять шкоду.Ще більшої шкоди завдає продукту процес смаження - під впливом високої температури жирні кислоти інтенсивно окислюються і утворюються канцерогенні речовини. 
Як швидко почистити насіння? Насипати насіння в блендер і ввімкнути на низькій швидкості. Потім пересипати в банку і залити водою. Через деякий час на дно осядуть очищені хороші насінини. 


Як вибрати? Насіння повинне бути сухим і без запаху вологості, без цвілі або смаку згірклого масла. Краще купувати насіння в упаковці в магазині. Таке насіння зазвичай добре промите. 
Як зберігати? Зберігати насіння треба або в магазинній герметичній упаковці, або в паперовому пакеті в сухому темному місці при кімнатній температурі. 
Як готувати? Краще всього використовувати свіжоочищене несмажене насіння, додавши одну дрібку насінинок у салат.

Немає коментарів:

Дописати коментар