ЗАСІДАННЯ КЛУБУ
«ЗДОРОВЕНЬКІ БУЛИ»
ТЕМА. ЗМІЦНЕННЯ ІМУНІТЕТУ.
МЕТА: навчити учнів брати участь у загальних
дискусіях, висловлюватися лаконічно та аргументовано, захищати власну позицію.
Розширювати уявлення про здоровий спосіб
життя, про хороші і погані звички. Розвивати здатність учня застосовувати в умовах конкретної ситуації
сукупність здоров’язбережувальних компетенцій. Виховувати турботливе ставлення
до особистого здоров’я та здоров’я інших людей; бажання бути щасливим.
ОБЛАДНАННЯ: комп’ютер, проектор, логотип клубу (емблема), мультимедійна
презентація; кошик з овочами, гарбуз, кунжут, родзинки, мед, вершкове масло,
вода, цукор, духовка.
ФОРМА ПРОВЕДЕННЯ: урок-телепередача.
МІСЦЕ ПРОВЕДЕННЯ: актова зала.
ВІДПОВІДАЛЬНИЙ ЗА
ПРОВЕДЕННЯ: класний керівник 6-го класу.
ПЕРЕБІГ ЗАХОДУ
ВСТУП
Оголошення теми
Музична заставка
Ведучий. Здоровенькі були , шановні гості, я рада вітати вас у
своїй студії. Народна мудрість говорить: «Бережи одяг, доки новий, а здоров’я, доки
молодий». Важко не погодитися з цією думкою, тому ми вкотре говоримо
про збереження здоров’я, і тема нашої сьогоднішньої програми – «Зміцнення імунітету».
Музична заставка
ОСНОВНА ЧАСТИНА
Анонс
Ведучий. Сьогодні до нас завітали:
1.
Експерт з
точкового масажу (Старокож Лідія).
2.
Експерт-дієтолог та шеф-кухар (Кравчук Анна та
Богданюк Яна).
3.
Експерт-дизайнер одягу (Педченко Софія).
4.
Психолог школи. (Кузнєцова Н.Ю.)
Виступи експертів
Ведучий. Більшість учнів неохоче прокидаються вранці, без
задоволення йдуть до школи і увесь день мляві та неактивні. Але так хочеться бути
бадьорим цілий день. Секрети гарного настрою розкриє нам експерт з точкового
масажу. Зустрічайте!
Музична заставка
1. Експерт - Старокож Лідія, цікавиться
різними видами масажу, мріє стати фахівцем у цій сфері, пропонує нам
вправи точкового масажу.
Ведучий. Здоровенькі були! Лідія, що ти нам сьогодні
запропонуєш?
Експерт: Людство користується традиціями східної медицини
вже багато тисячоліть. Те, що у нас
називають нетрадиційною медициною, в Китаї – загальновизнаною лікувальною
практикою. Суть методу точкового масажу на перший погляд проста. Під дією на
біологічно активні центри активуються
відновлювальні та захисні функції організму. На тілі людини знаходиться 664
активних точки.
Вправи, які я вам
пропоную, дуже легко виконуються, в них не має протипоказань. Їх може
виконувати будь-хто, а головне, що вони пробуджують наш організм та сприяють
зміцненню імунітету. Кожну вправу потрібно виконувати 28 разів.
(Учениця демонструє 8
вправ)
Практичне завдання для аудиторії
Ведучий. Дійсно відчуваєш приплив сил та енергії. Дякуємо
нашому експерту!
Ведучий. Найпростіша їжа дає найбільшу силу. А корисна та
смачна – покращує настрій та робить людину здоровою.
Як недорого в осінньо-зимовий період приготувати смачні
страви і при цьому зміцнити здоров’я, знають наші наступні експерти. Запрошуємо
Кравчук Анну, яка мріє стати дієтологом та
Богданюк Яну, яка мріє стати шеф-кухарем .
Музична заставка
Дієтолог. (Кравчук Анна)
Літо – це сезон свіжих продуктів, насичених
вітамінами. На жаль, ця пора року минула, і не
за горами затяжні холодні місяці, а це означає неминуче послаблення імунітету
та нехватку сонячного світла. Саме час поласувати останніми дарами природи
цього сезону і запастись вітамінами на рік вперед!
Баклажани
Цей чудовий овоч знижує рівень холестерину, тим самим захищає серцево-судинну систему.
Цей чудовий овоч знижує рівень холестерину, тим самим захищає серцево-судинну систему.
Буряк – дуже корисний овоч, який містить багато вітамінів та мікроелементів,
покращує травлення.
Капуста – це овоч, що містить мікроелементи, корисні для людей,
хворих на рак, та й здоровим не завадять.
Яблука
Осінні яблука – це джерело вітамінів. Споживання натуральних яблук дозволяє тримати організм у тонусі, підтримує роботу щитовидної залози. Найкраще їсти свіжі яблука, обов'язково зі шкіркою – в ній міститься велика кількість вітамінів і корисних речовин.
Осінні яблука – це джерело вітамінів. Споживання натуральних яблук дозволяє тримати організм у тонусі, підтримує роботу щитовидної залози. Найкраще їсти свіжі яблука, обов'язково зі шкіркою – в ній міститься велика кількість вітамінів і корисних речовин.
Шипшина
Відвар з плодів шипшини – це чудова профілактика застудних вірусних захворювань. Шипшина зміцнює імунітет, а вітаміну С в ній більше, ніж у будь-якому цитрусовому.
Відвар з плодів шипшини – це чудова профілактика застудних вірусних захворювань. Шипшина зміцнює імунітет, а вітаміну С в ній більше, ніж у будь-якому цитрусовому.
Виноград
Це — чудовий засіб для забезпечення нормальної роботи кишечника, очищення печінки та підтримання гарної роботи нирок і сечового міхура, добре заспокоює нервову систему.
Це — чудовий засіб для забезпечення нормальної роботи кишечника, очищення печінки та підтримання гарної роботи нирок і сечового міхура, добре заспокоює нервову систему.
Гарбуз – переможець серед
овочів за вмістом заліза. У гарбузі
містяться вітаміни групи В, C, E, D, РР, а також такий рідкісний вітамін T,
який впливає на обмінні процеси в організмі. Корисний гарбуз і гіпертонікам, стане в
пригоді при загоєнні
ран, виразок та опіків. Гарбуз – природний
енергетик. Також покращує зір та шкіру.
Корисні властивості має також гарбузове насіння. Застосування
гарбузового насіння після їжі дозволить поліпшити роботу шлунково-кишкового
тракту.
Гарбузове насіння буде також дуже корисним при нестачі
заліза, магнію, цинку. Гарбуз можна їсти на сніданок, обід та вечерю і дорослим, і малим.
Користь гарбузового соку
Завдяки вмісту калію, гарбузовий сік допомагає вивести
зайву воду з організму. Сік необхідний тим, хто страждає кровоточивістю,
наприклад, ясен.
Ведучий. Дякуємо тобі Анно, за ці чудові поради.
Ведучий. Дякуємо тобі Анно, за ці чудові поради.
- Яна, звідки в тебе з’явилося бажання стати шеф-кухарем?
(Відповідь Яни)
(Відповідь Яни)
-
Сьогодні я пропоную простий та дуже корисний рецепт
запеченого гарбуза з кунжутом,
родзинками та медом.
Підготовка:
Нарізаємо гарбуз
на невеликі шматочки, завтовшки не більш ніж 2 сантиметри і зразу
після цього
перекладаємо його в середню миску.
Крок 2: підготовка сиропу.
У
маленькую миску наливаємо воду
і додаємо мед. Добре все перемішуємо ложкою до однорідності. Якщо ви дуже любите мед, тоді його кількість
додайте за смаком.
Крок 3: готуємо
гарбуз.
Застилаємо деко пергаментом та викладаємо шматочки
гарбуза на невеликій відстані один від одного. Поливаємо медовим сиропом і запікаємо в духовці при температурі 180°С протягом 20-30 хвилин. Увага: час від часу перевіряємо
гарбуз виделкою . Коли він стане м’яким, дістаємо деко з духовки та переходимо до
наступного етапу. Після цього посипаємо
гарбуз цукром та смаженим кунжутом і випікаємо ще 10 хвилин. Дістаємо гарбуз і чекаємо 5 хвилин, щоб він вистиг.
Крок 4:
подаємо запечений гарбуз, прикрашений
родзинками.
Ведучий. Час приготування страви
для нас сплине непомітно, бо Яна принесла з собою готову страву. Давай
пригостимо наших гостей у студії.
-
Смачного!
Ведучий:
Подавати гарбуз можна з гарячим чаєм.
Можна, мабуть, запікати гарбуз і з іншими фруктами, які
для вас найсмачніші. Шановні гості, чи сподобався вам наш гарбуз, чи будете ви
його готувати вдома?
Запишіть рецепт цієї простої, смачної та корисної страви.
Дякуємо, вам дівчата!
Ведучий: Дуже важливу роль у
житті людини відіграє одяг.
-Діти не люблять носити шкільну
форму.Та це легко можна виправити.
- Для модниць нашої
школи свої моделі пердставить експерт - Педченко Софія, яка мріє стати дизайнером одягу, зустрічайте!
Музична
заставка
Експерт. Одяг, як і житло, сприяє зберіганню температури тіла і
бере участь у регулюванні теплового
обміну. Отже, основною гігієнічною вимогою до одягу є забезпечення постійної температури
тіла, запобігання перегріву або
охолодженню, відповідність сезону і погоді.
Нині випускається багато одягу з
синтетичної тканини. Такі тканини легкі,
стійкі до деформування, атмосферних впливів, хімічних речовин. Але водночас
вони мають і певні вади: сторонній запах, подразнювальну дію на шкіру,
здатність електризуватися і зумовлювати алергію. Тому синтетичні
тканини спочатку проходять обов'язкову апробацію у науково-дослідних
інститутах гігієни, які дозволяють або забороняють використання
нових синтетичних матеріалів для виготовлення одягу.
-
Я перевагу віддаю одягу з натуральної
тканини.
Почнемо з бавовняних тканин. Вироби з бавовни, незважаючи на те, що легко мнуться, – дуже міцні, добре переносять вплив
високих температур. Вони гігієнічні і повітропроникні. Відмітною якістю є також
чудова здатність вбирати вологу. До бавовняних тканин належать: ситець, батист , маркізет, сатин, бязь,
поплін, батист, марлевка, денім, каніфас, тик, перкаль, нансук, органді, поплін, вуаль і багато інших. Льняні тканини за своїми властивостями вбирати
повітря і вологу, дуже схожі з бавовною. Якщо у льняну тканину додати бавовни,
то вона стане м'якшою і більш матовою. Шовкові тканини завжди відносили до
благородних. Їх зазвичай використовують при шитті таких виробів, як блузи,
сукні, хустки, костюми. Вовняні тканини прийнято ділити на костюмні,
тканини для платтів і для пальто. Велика частина вовняних речей має домішки інших волокон для
підвищення міцності. Вовна відрізняється своєю здатністю добре зберігати
тепло. Також вона мало мажеться і не мнеться. Вовняні шарфики і хусточки – засіб номер один в боротьбі
з застудою, вони гріють вас протягом всього носіння.
Вашій увазі пропоную моделі шкільної форми, вони:
1. Зручні та комфортні.
2. Не ускладнюють дихання, кровообіг і рух учнів, не стискають внутрішні орган.
3. Легко
чистяться від забруднень.
4. Не мають
токсичних та хімічних домішок, що
негативно впливають на шкіру й організм людини.
5. Вага одягу
становить не більше 8-10 % маси тіла людини.
6. А головне – вони гарні!
Ведучий. Дякуємо Софії .
Ведучий: Позитивні емоції покращують
роботу імунної системи. Спеціальні дослідження показали, що сміх сприяє
підвищенню кількості клітин-кілерів, які вбивають віруси і знищують ракові
клітини.
Як часто ви смієтеся? І чому
потрібно частіше сміятися?
На ці запитання нам дасть відповіді наш наступний гість,
психолог школи – Кузнєцова Наталія Юріївна. Здоровенькі були, Наталю Юріївно!
Музична
заставка
Психолог: Ми в своєму
повсякденному житті зазвичай відчуваємо нестачу сміху. Наприклад, діти 6 років
сміються приблизно 300 разів за день, дорослі – тільки 15 разів. Тобто в 20 разів менше, ніж діти!
Перш
за все, сміх корисний для здоров'я. Коли ми сміємося, м'язи скорочуються,
частішають пульс і дихання. За рахунок збільшення глибини вдиху прискорюється
газообмін. При цьому кров насичується киснем. Сміх активізує роботу
серцево-судинної і дихальної систем, покращує кровопостачання тканин і органів.
Крім того, виробляються гормони щастя – ендорфіни, а рівень
гормонів стресу – кортизолу та адреналіну – навпаки
знижується.
-
Прокинувшись вранці,
посміхніться, навіть якщо ви не виспалися, у вас поганий настрій і робити цього
вам категорично не хочеться. У мозок надійде сигнал – і у
вас почнуть вироблятися ендорфіни. Подивилися на себе в дзеркало – посміхніться
своєму відображенню, на зарядку – теж з усмішкою,
чистіть зуби і посміхайтеся. Якщо ви будете посміхатися протягом десяти хвилин,
навіть дуже поганий настрій покращиться.
-
Посидьте з посмішкою на обличчі 5 хвилин і ви відчуєте
себе здоровішими!
Перегляд смішних фото
ЗАКЛЮЧНА ЧАСТИНА
Ведучий: Нехай
посмішка і сміх стануть вашими постійними супутниками, прикрашаючи собою кожен
день вашого життя.
Ведучий:
Отже,
щоб бути здоровим, енергійним, творчо активним, не скорочувати власного життя,
варто змолоду боротися за збереження і поліпшення свого здоров'я. Адже людина
сама творець свого здоров'я!
Нажаль час нашого засідання
вичерпано.
БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
Немає коментарів:
Дописати коментар