Молоко. Корисні властивості
Пийте діти молоко - будите здорові! Цю фразу ми знаємо з раннього дитинства. А чому ж так корисний цей продукт?Молоко дуже корисно для організму і застосовується в народній і традиційній медицині як лікарський засіб для профілактики і лікування захворювань.
для перетравлення молока в шлунку потрібно найслабший шлунковий сік. Тому молоко вважають легкою їжею і застосовують майже при всіх шлунково-кишкових захворюваннях. Молоко і його продукти необхідно включати в раціон як дітей, так і дорослих. Молоко застосовують при виснаженні, недокрів'ї, після хвороб або поранень і в тих випадках, коли необхідно замінити білки м'яса, яєць або риби (при хворобах печінки, нирок та ін.).З мінеральних солей в молоці знаходяться солі кальцію, фосфору, магнію, заліза, натрію, калію, лимонної, соляної кислот та інші. Кальцій, фосфор і магній входять до складу кісток, зубів, крім того, магній впливає на роботу серця, а фосфор є складовою частиною нервової тканини і клітин мозку. Всі ці солі знаходяться в молоці в легкозасвоюваній формі - ні одне харчове речовина не передає організму кальцій і фосфор краще, ніж молоко.Вітаміни, потреба в яких обчислюється в тисячних частках грама, в молоці представлені досить повно. Можна сміливо сказати, що в молоці знаходяться майже всі жиророзчинні і водорозчинні вітаміни, відомі в природі. З водорозчинних вітамінів в молоці є вітамін В1, або тіамін, вітамін В2, або рибофлавін, вітамін В6, або піридоксин, вітамін В12, або ціанкобаламін. Вітаміну С в молоці є 1000-1500 гамма-відсотків. Вітамін А і каротин (провітамін А) розчинені в жирі молока, тому вони відсутні в знежиреному молоці. Вміст вітаміну А в молоці становить 30-40 гамма-відсотків (гамма - тисячна частина міліграма).Серед мікроелементів в молоці виявлено: кобальт, мідь, цинк, бром, марганець, сірка, фтор, алюміній, свинець, олово, титан, ванадій, срібло та інші.Крім того, в молоці є вітамін РР, або нікотинова кислота, вітамін Н, або біотин, фолієва кислота, що бере участь в кровотворенні, пантотенова кислота, яка сприяє нормальному розвитку нервової і кровоносної системи і шкірного покриву, і холін. Дуже важливу роль відіграють ферменти молока. У молоці містяться численні ферменти, зокрема гидролизующие - галактаза, лактази, ліпаза, фосфатаза і окислювально-відновні ферменти. У ранньому дитячому віці ферменти молока можуть мати значення для процесів перетворення харчових речовин в шлунково-кишковому тракті. Однак при кип'ятінні молока його ферменти руйнуються.Молоко - найкраща їжа при серцевих захворюваннях і набряках, оскільки воно має діуретичну властивістю, тобто посилює виділення сечі без роздратування нирок.Переважно рідка їжа, основою якої є молоко і молочні продукти, призначається також лихорадящим хворим, з затемненим свідомістю і психічно хворим. Молоко застосовують для попередження професійних захворювань робітників, а також при отруєннях солями важких металів, кислотами і лугами, йодом, бромом.
Немає коментарів:
Дописати коментар